Inicio :: Artículos :: Catalunya i Escòcia. El mateix continent?

Catalunya i Escòcia. El mateix continent?

Article publicat en eldiario.es el 19 de septembre de 2014 (enllaç original)

Ningú pot defensar els drets democràtics sense comprometre’s enterament amb el principi d’autodeterminació i reconèixer el dret de les nacions sense Estat a escollir el seu propi futur

A vegades continue sentint quan isc de l’Estat espanyol creue una frontera, encara que siga invisible, encara que ningú em demane el passaport per ser europea. En tornar la mirada cap a la Península veig, hui encara més que altres dies, una boira que ho embolica tot, que contamina amb un ambient enganxós, que no escampa des del malson del franquisme, i que ofega drets democràtics tan importants com el dels pobles a escollir el seu destí.

La comparació és inevitable. Es pot hui parlar del resultat del referèndum a Escòcia sense pensar en Catalunya? Hui qualsevol català que defense el dret d’autodeterminació s’estarà preguntant si viu en el mateix continent, en el mateix ens polític que els escocesos. El mateix pensarà qualsevol basc, o qualsevol habitant dels pobles que composen l’Estat espanyol que siga sensible als drets democràtics.

El poble d’Escòcia, i amb ell els pobles del conjunt del Regne Unit, acaben de donar una lliçó de gran importància, en posar en pràctica l’exercici del dret d’autodeterminació que, en definitiva, és el dret d’un poble, a decidir si vol ser independent o optar lliurement pel tipus de relació que vol mantindre amb altres pobles.

Ningú pot defensar els drets democràtics sense comprometre’s enterament amb el principi d’autodeterminació i reconèixer el dret de les nacions sense Estat a decidir sobre el seu propi futur. La qüestió de si un poble s’independitza o no, o sobre el tipus de relació que vol mantindre amb altres pobles, siga una federació o qualsevol altra, només es pot establir en un plànol d’igualtat, solament pot ser resposta pel poble d’aqueixes nacions a través de l’expressió democràtica de la seua voluntat.

Potser no siga perfecte, però hui, en l’Estat espanyol, la fita marcada pel referèndum escocés, o per Quebec a Canadà, són exemples a imitar. Però clar, per a entendre que el dret d’autodeterminació és un dret equiparable al dret de lliure expressió, reunió o manifestació, primer han d’assumir-los les pròpies forces que es diuen a si mateixes democràtiques.

La meua enhorabona als pobles britànics, no per la decisió presa, sinó per ser capaços d’exercir un dret democràtic. La meua enhorabona al poble català, perquè després d’avui qui s’opose al seu dret a decidir queda, encara més clarament, fora de la democràcia.