Inicio :: Artículos :: Crida d’Esquerra Unida per l’1 de maig

Crida d’Esquerra Unida per l’1 de maig

cartel 1 mayo 2014 web-03

Ací teniu la crida que ha fet Esquerra Unida per a aquest 1 de Maig. Demà totes i tots a les manifestacions.

Crida d’Esquerra Unida per l’1 de maig

La celebració d’aquest 1 de maig, dia internacional de la clase treballadora, va a estar lluny d’èsser una festa ritual. Ens trobem al sisé any d’una profunda crisi del sistema capitalista i el neoliberalisme tracta de imposar una eixida que reforce l’explotació, buida de drets l’anomentat Estat de Benestar i conculca els drets dels treballadors i treballadores.

Les polítiques neoliberals estan agreujant la crisi: la inestable i febla creació d’ocupació dels últims mesos només dona lloc a una major desprotecció social com a conseqüència del increment de l’atur de llarga durada i la pèrdua de prestacions, i sobretot, de l’aplicació de les reformes laborals, que està generant treballadors i treballadores pobres. Pobres amb contracte.

La població activa disminueix, l’emigració juvenil creix i al País Valencià el 62,66% dels menors de 25 anys està a l’atur. El deteriorament dels serveis públics fonamentals és evident. La desigualtat i la pobresa s’estan estenent fins a límits insuportables, afectant especialment a la infància i a les dones.

Pel que respecta al País Valencià, hi ha prop de 41000 persones menys treballant en aquest primer trimestre de 2014, segons les dades de darrera enquesta de l’EPA i comparant-les amb les dades de l’últim trimestre de 2013. Aquest últim informe també indica que a més hi han 26000 persones actives menys. Amb tot açò, lluny de que es resolguen els problemes, el dèficit no es redueix i el deute públic augmenta ràpidament. Les mesures d’austeritat són un fracàs. El patiment que s’imposa només val per garantir la ràpida recuperació dels beneficis empresarials.

En França, per exemple, veiem com s’utilitzen descaradament per part d’un govern socialdemòcrata les mateixes argumentacions que s’empraren en Espanya per justificar les polítiques antiobreres de les retallades. En altres llocs, els conflictes militars i les amenaces de guerra es reforcen.

La lluita, la mobilització i l’organització en sindicats de classe, continua sent la millor arma dels treballadors i les treballadores.

Així veiem com les mobilitzacions com la de la neteja urbana i les marees en la sanitat de Madrid i altres ciutats, les vagues d’ensenyament al llarg de tot l’estat espanyol, la lluita per l’aplicació de la llei de dependència al País Valencià, la lluita dels treballadors i treballadores de Coca Cola, de Galmed al Port de Sagunt o del sector del metall en la província d’Alacant i de l’Hostaleria en Castelló, per ficar alguns exemples, i sobretot la gran mobilització pel pa, el sostre i el treball del 22 de març, estan canviant la situació. Aquestes mobilitzacions, no totes amb el resultat esperat, estan demostrant que la por ha de canviar de bàndol, que la rebel.lia front les imposicions es demostra de manera organitzada i per això des d’Esquerra Unida animem a la lluita constant pels nostres drets laborals i socials.

Junt a això, hi ha que canviar la correlació de forces a les institucions. En concret, les properes eleccions europees poden permetre que la força del món del treball, de la ciutadania, estiga reflectida al Parlament Europeu. Allò fonamental de les polítiques que afecten als nostres salaris, a les nostres pensions, als serveis socials i als drets laborals es decideix a Europa. Està en joc molt del que afecta a les nostres vides i és precís destrossar el bipartidisme per a que s’òbriguen pas els interessos dels pobles d’Europa.

Les polítiques de la Comissió Europea, del Banc Central i del Fons Monetari Internacional (l’anomenada troika) en aliança amb els interessos del gran capital i de la banca tracten de reforçar l’explotació dels treballadors i treballadores de tots els països d’Europa, des dels “minijobs” en Alemanya o els contractes “zero hores” al Regne Unit fins la congelació salarial en Fraça i les reformes laborals en Espanya.

Front a eixes polítiques hi han solucions i recursos per finançar-les, mitjançant una reforma fiscal progressiva i suficient i la lluita contra el frau i l’economia submergida. És possible la recuperació de la demanda, única forma d’augmentar l’ocupació, mitjançant la pujada de salaris i pensions, el increment de la inversió pública productiva i la millora de la despesa social.

En aquest 1 de maig és també crucial la lluita per la defensa dels serveis públic, dels drets laborals, la negociació col·lectiva i la democràcia. Eixa lluita ens aportarà força per obrir el camí cap a altra política.

De la mateixa manera, és tan palés com sempre el caràcter internacionalista de l’1 de maig. Per això, Esquerra Unida fa una crida a la solidaritat amb els treballadors i treballadores del món sencer i, especialment, amb els que lluiten per la pau i per condicions de treball mínimament dignes. Una part fonamental d’aquesta solidaritat volem compartir-la combatent amb la resta dels treballadors i treballadores europeus, víctima de les decisions de la troika, i especialment amb aquells que més estan patint les polítiques de retallades.

Esquerra Unida fa una crida a la seua afiliació i al conjunt de treballadors i treballadores a participar activament a les manifestacions, concentracions i actes convocats pels sindicats de classe.

PER UN 1 DE MAIG DE LLUITA I MOBILITZACIÓ PER UNA EIXIDA SOCIAL DE LA CRISI!

PER UN 1 DE MAIG DE SOLIDARITAT AMBS ELS TREBALLADORS EUROPEUS FRONT LES POLÍTIQUES DE LA TROIKA!

PER L’OCUPACIÓ DIGNA I ELS DRETS SINDICALS!